Inbreker ’s winters naar dorp

8A6C4E66-C7DE-420F-8E84-D6268404CCE7
In de donkere maanden is de blik van inbrekers vooral gericht op kleinere plaatsen. Uit politiecijfers blijkt dat ze daar dan veel vaker hun slag dan in andere seizoenen.
Inwoners van kleinere of dunbevolkte gemeenten moeten van november tot en met februari beter op hun tellen passen dan in maanden met veel licht. Het aantal woninginbraken of pogingen daartoe verdubbelt of verdrievoudigt dan zelfs in 14 van de 33 Limburgse plaatsen.

Explosie
In Beesel was het afgelopen jaar ronduit sprake van een explosie: daar sloegen dieven zeven keer zo vaak toe als anders. Maar bijvoorbeeld ook Nuth en Maasgouw laten negatieve uitschieters zien. Dat alles blijkt uit een analyse van meer dan 50.000 woninginbraken in het hele land in de afgelopen twaalf maanden. Limburg volgt daarbij de landelijke trend. Opvallend is wel dat in deze provincie ook grote steden als Maastricht en Venlo er negatief uitspringen met een verdubbeling van de inbraakcijfers rond de feestdagen in december.

Mobiele bendes
Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak van de politie, herkent het beeld dat inbrekers vaker toeslaan in dunbevolkte gebieden. “Het heeft te maken met de trend dat mobiele bendes door het land trekken om inbraken te plegen. Daarnaast houden we inbrekers in de grote steden de laatste vijf jaar extra goed in gaten. Dat dwingt ze hun werkgebied te verleggen.” Ook rondtrekkende dievenbendes uit Oost-Europa en zelfs uit Zuid- Amerika slaan toe in Nederland.

WhatsApp
December is de absolute topmaand. Vooral tijdens de feestdagen is het raak. De politie waarschuwt burgers alert te zijn. “Maar liefst 80 procent van de inbrekers pakken we dankzij tips van burgers.” Whatsappp-groepen zijn blijkens onderzoek van Tilburg University een goed wapen. Dieven mijden wijken waar burgers elkaar via de gsm op de hoogte houden. Daar daalt het aantal inbraken met 50 procent.

bron: De Limburger

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s